Utrecht - Mariastraat 14 e.v. - Bakkerspoort0000.0011

 

 Literatuur

 

- Hulzen, A. van, "Bakkerspoort gaf toegang tot hof Huis Zoudenbalch", in de rubriek 'Utrecht op oude foto's'. In: Utrechts Nieuwsblad, 09-08-1980, blz. 2 ("In de hof van het Huis Zoudenbalch stonden enkele eenvoudige huisjes. Toen de bewoners van Zoudenbalch niet meer zo welgesteld waren, werden de kleine woningen aan particulieren verhuurd. De huisjes, genummerd van 14 tot en met 26, deden omstreeks 1900 slechts veertig tot vijftig cent huur per week. Zij waren toen echter al slecht onderhouden en niet meer geschikt voor bewoning. In 1920 werden de laatste nog bewoonde huisjes onbewoonbaar verklaard. [...] Tijdens de laatste wereldoorlog werden verschillende woninkjes, die soms al in elkaar waren gezakt, gesloopt. [...]" De andere huisjes verdwenen later.)

 

- "Binnenland" (rubriek met korte berichten). In: Provinciale Noordbrantsche 's-Hertogenbossche Courant, 24-07-1889, blz. 1. ("Eergister-middag is in de Bakkerspoort te Utrecht een jongmensch van 18 jaar, H. Sl., uit het raam eener bovenverdieping op straat gevallen en zoo gekwetst, dat hij een uur later overleed." - dit is de volledige tekst). (Opmerking: Het ongeval betreft Hendrik Albertus Slijkhuis, hij viel uit de dakkapel van zijn woning Utrecht - Mariastraat 18 - gesloopt 1952, zijn ouderlijk huis. - jp1020)

- "Met zulk een man is men ook gebrood!" (in de rubriek 'Binnenland', met korte berichten). In: Rotterdamsch Nieuwsblad, 11-09-1893, blz. (geen pagina vermeld) ("De Bakkerspoort te Utrecht, reeds meermalen in opschudding gebracht door de mishandelingen, welke de daar wonende vrouw H. van haar man, met wien zij nog geen jaar is gehuwd, had te verduren, was Woensdagmorgen weder in rep en roer. Dien morgen had H. namelijk zijn vrouw, met wie hij den vorige avond weder geducht had afgerekend, voordat hij naar zijn werk ging, in een kelderkamer opgesloten, waaruit zij echter spoedig door de buren was bevrijd, die zich teven verbonden om de jonge vrouw tegen haar man in bescherming te nemen. Zoodra de man dan ook van zijn werk thuis kwam en opnieuw tegen zijn vrouw begon te twisten, traden eenige buurvrouwen tusschen beiden en eindigden met hem een goed pak slaag te geven totdat hij eindelijk de vlucht nam en door een politieagent naar het politiebureau werd meegenomen om wat te kalmeren. Toen hij een paar uren later in zijne woning terugkwam, was de vogel echter gevlogen; de vrouw had echter van de gelegenheid gebruik gemaakt om, met medeneming van alles wat zij bemachtigen kon, bij hare ouders eene schuilplaats te zoeken." - dit is de volledige tekst)

- "Bakkerpoort". In: Vlaardingsche Courant, 16-08-1899, blz. (geen pagina vermeld) ("Eene in de Bakkerspoort te Utrecht wonende vrouw van middelbaren leeftijd, had een paar dagen geleden het ongeluk, bij het opgieten der koffie, eene hoeveelheid kokend water over de linkerhand te krijgen. Al heel spoedig hadden zich op de hand twee blaren gevormd, die den volgenden dag zoo groot waren geworden, dat zij hinderlijk waren bij haar werk, zoodat zij danook besloot ze maar door te steken. Hierbij schijnt zij echter van een of ander onrein voorwerp gebruik te hebben gemaakt, althans reeds spoedig daarna begon de hand erg pijnlijk en dik te worden, terwijl langzamerhand ook de geheele arm opzwol. Toen daarop de hulp van een geneeskunduge werd ingeroepen, moest zij naar het ziekenhuis worden vervoerd, daar deze bloedvergiftiging constateerde. Het bleek echter reeds te laat te zijn en is de vrouw dan ook Vrijdagnacht onder de hevigste pijnen bezweken." - dit is de volledige tekst)

- "Utrechtsche inbrekers aangehouden". In: Haagsche Courant, 15-12-1914, blz. (ongepagineerd). ("Door de Utrechtsche politie zijn een vijftal personen gearresteerd, wonende in de Bakkerspoort aldaar, verdacht den laatsten tijd verschillende inbraken te hebben gepleegd." Ze werden al langer verdacht. Donderdag braken ze in in de worstkokerij van slager Pl. in de Lauwersteeg en namen worsten mee. "Goedgeefs van aard, boden zij den volgenden morgen den bediende van kapper P. in de Mariastraat een fijn stuk wordt aan, doch zijn patroon, bij wien eenigen tijd geleden eveneens was ingebroken, achtte het maar beter de politie van de gulheid der heeren op de hoogte te stellen [...]." De politie deed een inval in de woning van de verdachten, en vond worst en dergelijke. Vijf verdachten zitten nu achter slot en grendel. Mogelijk bestaat de bende uit nog meer personen.)

- "Raadszitting". In: De Standaard, 03-08-1923, blz. 'eerste blad' (Op de agenda van de raadsvergadering van 09-08-1923 staat o.a. "voordracht tot onbewoonbaarverklaring van woningen aan de Mariastraat (Bakkerspoort), met rapport van de Raadscommissie".)

- "Opgravingen in Utrecht". In: Algemeen Handelsblad, avondblad, 06-09-1940, blz. (ongepagineerd) (2 foto's met als bijschrift: "H.B.S.-er en winkelier doen oudheidkundige vondsten. Een verhaal in een oud boekje over de stad Utrecht heeft een winkelier uit de Domstad aan het werk gezet als wichelroedeloper in het hofje achter de Bakkerspoort. Een zeventienjarige H.B.S.-er is op zijn aanwijzingen aan het graven gegaan. Links: de wichelroedeloper aan het werk. Rechts de opgraver met de reeds te voorschijn gebracht voorwerpen." - dit is de volledige tekst).")